Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (Kokoomus) kommähdys Verkkouutisissa suomalaisten tulotasosta sai minut pohtimaan, mikä on todella tavallisen suomalaisen tulotaso ja kuinka käytettävissä olevat rahavarat vaikuttavat ihmisten
ruokavalioon ja ravintoaineiden saantiin ja sitä kautta yleiseen
hyvinvointiin ja terveyteen.
Räty ei ole ainoa poliitikko, joka on möläytellyt kansalaistensa tuloista. Jutta Urpilainen (Sdp.) aiheutti hämmennystä vuonna 2009 vetämällä pienituloisuuden rajan 3000 euroon.
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 suomalaisen keskimääräiset tulot olivat noin 2300 euroa ja 64,9 % suomalaisista eli reilu 3,5
miljoonaa kansalaista sai tuloja korkeintaan 2500 euroa kuukaudessa
(brutto?, lähde ei sitä paljastanut). Tässä laskelmassa ovat mukana kaikki tulonsaajat, ei siis
pelkästään palkansaajat.
Koska kansanedustajan palkkio on lähes kolme kertaa niin paljon kuin suomalaisen keskimääräiset rahatulot, ei olisikaan mikään ihme, jos poliitikolla on hieman hämärtynyt kuva tavallisen suomalaisen käytettävissä olevista rahavaroista. Lisäksi kansanedustaja saa kuukausittain verotonta kulukorvausta kotipaikasta riippuen 986 - 1809 euroa! Tämä on siis verotonta palkan lisää suunnilleen saman verran kuin pienituloinen palkansaaja saa kuukauden ajan uurastetusta työstään korvausta, josta hän tietenkin kunnon kansalaisena maksaa vielä verot.
EU:n virallisen määritelmän mukaan pienituloisia ovat henkilöt, joiden
kotitalouksien käytettävissä olevat vuositulot kulutusyksikköä kohden
ovat pienemmät kuin 60 prosenttia koko väestön vastaavasta
mediaanitulosta. Vuonna 2012 pienituloisuusraja yhden hengen taloudessa oli 1166
euroa kuukaudessa (netto?, lähde ei sitä paljastanut). Jos perheeseen kuului kaksi aikuista ja yksi
alle 14 vuotias lapsi pienituloisen tulot kotitaloutta kohti olivat
korkeintaan 2099 euroa kuukaudessa - siis kolmen henkilön yhteiset
tulot!
Tällä hetkellä Suomessa elää köyhyysrajan eli virallisen pienituloisuusrajan alapuolella, noin 700 000 ihmistä. Se on
lukumäärältään lähes puolet enemmän kuin vuonna 1995, jolloin Suomi oli
juuri toipumassa
historiallisesta lamasta.
Virallisten pienituloisten eli köyhien määrä onkin viimeisen 20 vuoden
ajan ollut koko ajan ollut nousussa. Vuonna 1995 pienituloisuusaste oli
noin 7 % kun se vuonna 2011 oli jo yli 13 %.
![]() |
Turkulainen avustusjärjestö Operaatio ruokakassi järjesti vuonna 2009 mielenosoituksen eduskuntatalon edustalla. Kuva: Jussi Joentausta |
Raha ja ruoka
Köyhyyttä on kahdenlaista: absoluuttista köyhyyttä, jolloin rahaa ei ole
riittävästi ruuan hankkimiseen sekä suhteellista köyhyyttä, jolloin
rahavarat eivät riitä toivotun ja ympäristön edellyttämän
elämäntavan ylläpitämiseen. Vaikka hyvinvointivaltiostamme löytyy paljon
myös absoluuttista köyhyttä, on suhteellinen köyhyys huomattavasti
yleisempää, jopa arkea. Jos rahaa on rajallisesti,
on ruokakuluissa helppo säästää. Kaupasta valitaan halvinta ruokaa,
jotta olisi mahdollista käydä
elokuvissa ja ostaa uusia vaatteita,
lapsilla
olisi mahdollisuus harrastaa ja perheen viettää
vuosittainen ulkomaanloma - ja ennen kaikkea kuluttaa, mihin meitä koko ajan kannustetaan.
Valinnat tehdään kuitenkin ikävä kyllä usein oman ja muiden perheenjäsenten terveyden kustannuksella.
Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta
riittävä ja riittävän ravitsemuksellinen ruoka määriteltiin jo vuonna
1948 YK:n ihmisoikeudeksi. Maailman ruokaturvakokouksessa vuonna 2009
puolestaan määriteltiin ruokaturvan toteutuminen seuraavasti:
"Ruokaturva toteutuu, kun kaikilla ihmisillä on kaikkina aikoina
fyysiset, sosiaaliset ja taloudelliset mahdollisuudet saada riittävästi
turvallista ja ravitsevaa ruokaa, joka vastaa heidän tarpeitaan ja
mieltymyksiään ja mahdollistaa aktiivisen ja terveen elämän. "
Mikä
on siis riittävä, terveellinen ja ravitseva ruoka?
Maa- ja metsätalousministeriön alainen valtion ravitsemusneuvottelulautakunta laatii viralliset ravitsemussuositukset, jotka ovat elintarvike- ja
ravitsemuspolitiikan perusta sekä ohjenuora mm. suurtalouskeittiöille ja
ravinnostaan kiinnostuneille kansalaisille. Vuoden 2014 suositusten mukaan tasapainoiseen ja terveelliseen ruokavalioon kuuluu päivittäin vähintään puoli kiloa hedelmiä, kasviksia tai marjoja, reilusti täysjyväviljatuotteita, vähärasvaisia maitovalmisteita, kohtuullisesti vähärasvaista lihaa ja kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Rasvoja ja sokereita tulisi syödä niukasti ja säästeliäästi.
Terveellistä ateriakokonaisuutta hahmottavassa lautasmallissa puolet lautasesta on täytetty kasviksilla, neljäsosa perunalla, täysjyväriisillä tai -pastalla ja loppu neljäsosa kala- liha- tai kasvisproteiinilla. Näitä ohjeita noudattaen tulisi voida luottaa siihen, että ravinto olisi riittävän monipuolista ja mahdollistaisi aktiivisen ja terveen elämän.
![]() |
Lautasmalli, joka auttaa ruokailijaa rakentamaan terveellisen ja monipuolisen aterian. Kuva: ravitsemusneuvottelulautakunta.fi |
Paketti ranskanleipää ja lauantaimakkaraa maksaa alle kaksi euroa kun taas paketin täysjyväpitoista ruisleipää ja vähärasvaista kinkkuleikettä saa noin viidellä eurolla. Maittavan ja tuhdin illallisen pienelle perheelle saa rakennettua neljällä eurolla kun valitsee paketin lenkkimakkaraa ja lihapiirakoita sekä pussillisen ranskanperunoita ja herne-maissi-paprikaa. Neljällä eurolla saa myös paketin lehtisalaattia, neljä omenaa, kaksi purkkia tonnikalaa sekä 250 g kirsikkatomaatteja (sesonkiaikaan tarjouksesta). Mitähän perhe tuumaisi, jos illallispöydässä olisikin ensimmäisen vaihtoehdon sijasta tämä tervellinen mutta niukka salaattiateria?
Suhteellinen köyhyys muuttui hetkessä terveellisten valintojen myötä absoluuttiseksi köyhyydeksi.
Teollistumisen ja einesten myötä ruokavalio on yksipuolistunut ja se sisältää kohtuuttoman paljon energiaa, tärkkelystä, jalostettuja ja nopeita
hiilihydraatteja (sokereita), lihaa ja rasvaa sekä liian vähän ravintokuituja. Pitkälle jalostetut elintarvikkeet ja ns. roskaruoka ovat usein myös halvinta. Tämänkaltainen ruokavalio on suurin syy elintaso- tai elintapasairauksiksi nimettyihin terveysongelmiin, joita ovat mm. sydän-
ja verisuonitaudit, liikalihavuus, II-tyypin diabetes ja syöpä. Nämä ovat
tyypillisiä terveysongelmia myös Suomessa ja kuormittavat niin terveyskeskusjonoja kuin terveydenhoitokulujakin. Surullisinta on, että nykyisin
näihin sairauksiin sairastutaan entistä nuorempina, jopa lapsena.
Terveysongelmat eivät kuitenkaan johdu nykyään enää pelkästään liiallisesta mässäilystä vaan
ovat myös seurausta liian pienten rahavarojen aiheuttamasta puutteellisesta
ruokavaliosta. Liian yksipuolinen ruokavalio
sekä runsas einesten käyttö voivat aiheuttaa myös ravinto- ja hivenaineiden
puutosta. Rikkaista länsimaista löytyykin jo aivan uusi ihmisryhmä:
liikalihavat vajaaravitut ihmiset. Ruokailutottumusten muutos
länsimaiseen suuntaan on tuonut samat terveysongelmat myös kehittyviin
maihin, joissa on perinteisesti syöty runsaasti viljoja sekä juuri- ja
palkokasveja.
Adventuresta ja Docventuresta tutut seikkailijat Riku ja Tunna repäisivät (taas kerran) ja veivät muovikassillisen rahaa verotoimistoon yrittäen näin auttaa hyvinvointivaltiota raha-ahdingossaan. Ylimääräiset rahat tulisivat todella tarpeeseen. Hyvinvointivaltionhan tulisi turvata kaikkien kansalaistensa
perustarpeet, joten nälkää sekä vajaa- tai aliravitsemusta ei pitäisi esiintyä. Rahoilla voitaisiin tukea esimerkiksi monipuoliseen kasvisten viljelyyn keskittyvää maataloutta, joka kohdennettaisiin kotimaisille markkinoille. Kaupalliset elintarvikealan yritykset tulisi velvoittaa valmistamaan terveellisiä mutta edullisia eineksiä ja peruselintarvikkeita, jotta myös maamme pienituloisimmilla kansalaisilla olisi mahdollisuus ruokkia itsensä ja perheensä ravitsemussuositusten mukaisesti.
Nykyisin hyvin harvalla pienituloisella on pihalla oma omenapuu tai kasvimaa eikä kaikilla ole edes mahdollisuutta hyödyntää jokamiehen oikeuksia marjametsässä. Elintarvike- ja ravitsemuspolitiikan perusta, valtion ravitsemusneuvottelulautakunnan määrittämät ravitsemussuositukset tulisi saada jokaisen kansalaisen perusoikeudeksi ja mahdollisuudeksi. Terveydenhoitokustannuksissa säästettäisiin ja ihmiset voisivat paremmin, olisivat terveempiä, elinvoimaisempia ja työkykyisempiä.
Yli 60 % hyvinvointivaltiomme kansalaisista saa kuukaudessa käyttöönsä tuloja reilusti vähemmän kuin keskimääräiset ansiotulot ja iso osa kärsii liian
yksipuolisen ja puutteellisen ruokavalion aihauttamista terveysongelmista.
Emmekö enää mainostajien ja hyvinvointivaltion luoman
mielikuvan sokaisemina näekään kiillotettujen tavaroidemme takana olevaa
sairasta todellisuutta?
- Eduskunta. Kansanedustajien palkkiot. Saatavilla: http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/eduskunta/tervetuloa/palkkiot.htx?lng=fi. Tulostettu: 8.9.2014.
- Karttunen K, Kihlström L, Taivalmaa S-L. 2014. Nälkä ja yltäkylläisyys - ruokaturva Suomessa. Helsinki: Gaudeamus
- Silvasti T. 2006. Näkökulma globaaliin ruokaturvaan. "Teoksessa": Mononen T & Silvasti T: Ruokakysymys. Helsinki: Gaudeamus. 183-211
- Tilastokeskus. Pienituloisuusrajoja erityyppisille kotitalouksille vuonna 2012. 2014. Saatavilla: http://www.stat.fi/til/tjt/2012/01/tjt_2012_01_2014-03-20_tau_001_fi.html. Tulostettu: 8.9.2014.
- Tilastokeskus. Tulokäsitteen muutoksen vaikutukset väestöryhmittäisiin pienituloisuusasteisiin. 2013. Saatavilla: http://www.stat.fi/artikkelit/2013/art_2013-03-20_001.html. Tulostettu: 8.9.2014.
- Tilastokeskus. Tulot ja kulutus 2012. 2014. Saatavilla: http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_tulot.htm. Tulostettu: 8.9.2014.
- (VRN) Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2014. Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Helsinki: VRN. Saatavilla: http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/attachments/fi/vrn/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.pdf. Tulostettu: 8.9.2014.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti