Kesäkurpitsakeitto

Tähän keittoon liittyy hauska tarina ajalta, jolloin poikani oli noin kolmen vuoden ikäinen.

Poikani nirsoili pahasti vihreitä kasviksia, mutta pinaattilettuja ja salaattia hän söi mielellään. Niinpä tarjoillessani tätä keittoa päivälliseksi huijasin häntä hieman ja sanoin, että keitto on valmistettu pinaattiletuista ja salaatista. Hän söi tyytyväisena, hotki hetkessä lautasensa tyhjäksi ja pyysi vielä lisää. Ja minä hymyilin tyytyvisenä oveluuttani.

Hymy hyytyi pian. Seuraavat viikot sainkin nolona seurata vierestä kuinka hän kertoi kaikille tuntemilleen ja näkemilleen ihmisille uudesta lempiruoastaan: äidin tekemästä pinaattilettu-salaattikeitosta. Ja enhän tietenkään voinut heille paljastaa keiton todellista reseptiä poikani kuullen. Paha sai palkkansa!

Mutta nyt kun salaisuus on paljastunut, paljastan teille keiton todellisen reseptin tässä:


Kesäkurpitsakeitto (4 annosta)

9 dl         kasvislientä
600 g      kesäkurpitsaa
2 dl         tuoreita herneitä (pakasteherneet sopivat hyvin)
1             purjo
2 rkl       rypsiöljyä
100 g     tuorejuustoa
1 dl        ruokakermaa 

2 rkl       tuoretta lipstikkaa silputtuna
4 rkl       tuoretta persiljaa silputtuna
(myös muut tuoreet yrtit sopivat maun mukaan kuten esimerkiksi timjami tai minttu)


Puhdista ja pilko purjo ja kuullota sitä hetki kuumassa rypsiöljyssä kattilan pohjalla. Lisää puhdistettu ja pilkottu kesäkurpitsa, tuoreet herneet sekä kasvisliemi. Keitä kasviksia noin 10 minuuttia kunnes ne ovat reilusti pehmenneet.

Soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää tuorejuusto ja kuumenna keitto kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun tuorejuusto on sulanut lisää kerma ja anna keiton kiehua vielä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. 

Lisää lopuksi hienoksi silputut yrtit ja sekoita hyvin. Voit halutessasi maustaa myös mustapippurilla.

Kokkivinkki: Voit käyttää maustamattoman tuorejuuston tilalla myös esimerkiki yrttituorejuustoa tai mustapippurituorejuustoa. Tällöin keitto saa mainiosti makua myös ilman tuoreita yrttejä.

Tarjoile esimerkiksi täysjyväsämpylän tai leipäkrutonkien kanssa.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti