Lehtikaalesta väriä ruokaan ja vireyttä ruokailijalle

Lehtikaali on pikkuhiljaa tulossa tutuksi myös suomalaiseen keittiöön. Se on pinaatin lailla oikea terveyspommi, joka sisältää runsaasti kivennäisaineita ja vitamiineja kuten rautaa, kalsiumia, kaliumia, fosforia ja magnesiumia sekä folaattia, C-vitamiinia, A-vitamiinia, E-vitamiinia ja K-vitamiinia. 

Aikuinen saa 100 g:sta lehtikaalta saa peräti 40 % folaatin, 95 % A-vitamiinin ja 150 % C-vitamiinin päivittäisestä tarpeesta. Lehtikaalessa on myös enemmän proteiinia kuin monissa muissa vihreissä kasviksissa.

 
Moni pitää lehtikaalta voimakkaan makuisena kasviksena sillä tuoreeltaan sen maku on hieman pistävä, jopa metallinen. Maku ei kuitenkaan ole muiden kaalien kaltainen ja se pehmenee ruoan valmistuksen aikana ja sulautuu hyvin muiden ainesosien joukkoon. Miedosta mausta kertoo myös se, että erilaiset lehtikaalismoothiet ovat nousseet jonkinlaiseksi hitiksi netin ruokapalstoilla. Tuoreen kasviksen kullanarvoiset vitamiinit tulevat paremmin elimistön käyttöön, joten lehtikaalismoothie onkin mainio tapa aloittaa päivä.

Itse olen kokeillut lehtikaalta rohkeasti hyvinkin erilaisissa ruoissa. Hienoksi hakattua lehtikaalta on pakastepinaatin tavoin helppo lisätä melkeinpa minne tahansa ruokaan ja tällä tavoin nostaa ruoan kivennäisaine- ja vitamiinipitoisuutta. Kuumennettaessa lehtikaalen väri ei haalistu monien muiden kasvisten tavoin vaan säilyy kirkkaan vihreänä. Kasviswokkiin lehtikaali antaa raikkaan värisävyn ja keitot on helppo viimeistellä hakatulla lehtikaalella.

Tämä korkeaksi kasvava lehtivihannes viihtyy hyvin Suomen pohjoisessa ilmanalassa ja satokausi jatkuu myöhään syksyn ensipakkasiin asti. Lehtikaalta voi myös pakastaa maku tai väri ei pakastuksesta kärsi. Itse pakastan revityt kaalenpalaset ilmatiiviisti pakastepusseissa. Lehtikaalta kannattaakin ostaa syksyllä varastoon talven varalle vaikkapa suoraan viljelijältä. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti