Pinaattiletut voi tehdä myös lehtikaalen kanssa

Pinaattiletut ovat erityisesti lasten suosikkiruokaa mutta ne maistuvat myös aikuisille. Itse tehdyissä pinaattiletuissa ei ole lisäaineita ja maku on taatusti maittavampi kuin kaupan versioissa. 

Kun perinteisistä pinaattiletuista korvaa pinaatin osittain miedon makuisella lehtikaalella ja vehnäjauhot spelttijauhoilla, lettujen ravintoarvo nousee roimasti.

Pinaatti ja lehtikaali ovat mainio yhdistelmä ja niiden sisältämät ravintoaineet täydentävät toisiaan.  Molemmat sisältävät runsaasti tärkeitä ravintoaineita kuten rautaa, kalsiumia, kaliumia, fosforia ja magnesiumia sekä folaattia, C-vitamiinia, A-vitamiinia, E-vitamiinia ja K-vitamiinia. Pinaatissa on lehtikaalta enemmän kivennäisaineita kun taas lehtikaalessa pinaattia enemmän vitamiineja. Lehtikaali sisältää myös pinaattia enemmän proteiinia.

Lehtikaalta voi hyvin pakastaa. Väri tai maku ei pakastuksesta kärsi. Itse pakastan revityt tuoreet lehdet ilmatiiviissä pakastepusseissa.


 Pinaatti-lehtikaaliletut (noin 30 kpl paksuja pikkulettuja)

5 dl          kevytmaitoa
75 g         pakastepinaattia
75 g         lehtikaalta (tai pelkkää pinaattia yhteensä 150 g)
2              kananmunaa
1 dl          spelttijauhoja
2 dl          vehnäjauhoja
2 rkl         öljyä
1 rkl         hunajaa
1 tl           suolaa

Sekoita maito, pakastepinaatti ja hienonnettu lehtikaali keskenään. 

Kokkivinkki: Sekoita ainekset tehosekoittimessa täydellä teholla muutaman minuutin ajan kunnes pakastepinaattikuutiot ovat täysin sulaneet. Sekoituksen aikana maito vaahtoutuu ja tämän ansiosta myös taikinamassasta tulee täyteläisempi. Kasvikset pilkkoutuvat tasaisesti ja värjäävät maidon kauniin vihreäksi. 

Vatkaa kulhossa kananmunat rikki ja sekoita maito-kasvisseos munien joukkoon. Vatkaa joukkoon vielä jauhot, öljy, hunaja ja suola. 

Kokkivinkki: Lisää samalla ruokalusikalla ensin öljy ja sen jälkeen hunaja. Näin hunaja ei tartu lusikkaan, vaan valuu nätisti kulhoon.

Anna taikinan turvota noin puolen tunnin ajan. Sekoita vielä ennen paistoa.

Paista letut paistinpannulla. Paiston aikana käännä letut vasta kun pinta on täysin hyytynyt. 

Kokkivinkki: Pikkulettujen paistamisessa öljyä tahtoo helposti lorahtaa pannulle liian paljon. Tähän ongelmaan apu löytyy apteekista: Lääkeruiskun avulla öljyä on helppo tipautta pannulle vain tippa, jolloin letuistakaan ei tule liian rasvaisia.

Tarjoile lettujen kanssa perinteisen puolukkahillon sijasta kesäkurpitsa-punaherukkahilloa. Kyytipoikana vielä jogurtti- tai kermaviilikastiketta tai tsatsikia - maistuu varmasti!!

1 kommentti :