Avokado – kultainen hedelmä

Tämä Keski-Amerikasta kotoisin oleva hedelmä on levinnyt maailman joka kolkkaan, jossa sitä vain on mahdollista kasvattaa. Lajikkeita löytyy yli sata erilaista. Avokadopuu voi kasvaa jopa 20 m korkeaksi ja sen hedelmät kypsyvät vasta maahan pudottuaan.Yksi puu voi tuottaa useita satoja hedelmiä vuoden aikana.

Miten ihanaa olisikaan omistaa tällainen puu takapihallaan omenapuun ja luumupuun vieressä. Odotellessamme Suomen ilmastossa selviytyvän lajikkeen kehitystä, täytyy tyytyä HeVi-tiskien valikoimiin. Yleensä Suomessa kaupan hyllyltä löytyy lajike nimeltään Hass.





Avokadon hedelmät poikkeaa muista hedelmistä siksi, että ne sisältävät lähes 20 % rasvaa. Rasva on hyvänlaatuista kasvirasvaa ja rasvahapot lähes täysin kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Hyvät rasvahapot suojaavat ihoa ja tekevät siitä vahvemman. Lisäksi ne lisäävät hyvänlaatuisen kolesterolin määrää kehossa, tehostavat sokeriaineenvaihduntaa ja voivat ehkäistä jopa muistisairauksien syntyä.

Koska avokado sisältää kuitenkin vain vähän omega-3-sarjan rasvahappoja ja runsaasti omega-6-sarjana rasvahappoja, olisi sen kanssa hyvä syödä myös muuta kasvirasvan lähdettä esimerkiksi rypsiöljyä.

Avokadossa on myös runsaasti kuitua, lähes 7 %, eli jopa kolme kertaa enemmän kuin appelsiinissa ja lähes viisi kertaa enemmän kuin omenassa tai kaurapuurossa. Tätä on vaikea uskoa, kun katsoo avokadon hedelmälihan kermaista ja pehmeää pintaa. Kuitu on pääasiassa veteen liukenematonta ravintokuitua. Se alentaa haitallista kolesterolia, tasaa verensokeria ja pitää nälän tehokkaasti loitolla. Lisäksi ravintokuitu ehkäisee joidenkin syöpätyyppien muodostumista.

Avokado sisältää myös muita ravintoaineita, kuten C-, B- ja E-vitamiineja, karotenoideja sekä erityisen runsaasti kaliumia. Koska hedelmässä on runsaasti rasvaa, rasvaliukoinen E-vitamiini imeytyy hyvin elimistöön. E-vitamiini on hyväksi mm. iholle ja toimii antioksidanttina. Karotenoidit toimivat myös antioksidantteina eli estävät soluja hapettumiselta ja sillä tavoin ehkäisevät monien sairauksien syntyä. Kalium auttaa pitämään yllä nestetasapainoa sekä hermoston ja lihasten toimintaa.

Monista terveysvaikutuksista huolimatta parasta avokadossa on minun mielestä kuitenkin sen sisältämä kasvirasva. Rasvainen hedelmä tekee salaatista tai smoothiesta ruokaisan ja se sopii sellaisenaan myös leivän päälle margariinin tai juuston sijasta. Rasva auttaa myös monien makuaineiden esiin tuloa, joten mausteita ja suolaa on tällöin mahdollista käyttää vähemmän. Avokadosta voi tehdä makoisia leivän täytteitä ja tahnoja, joissa hedelmä korvaa vähemmän terveellisen majoneesin tai smetanan. Helpoin tahna valmistuu murskaamalla  avokado haarukalla tahnaksi ja maustamalla se yhden sitruunana mehulla ja 1/2 tl:lla suolaa. Kokeile avokadoa myös sellaisenaan lisukkeena hunajan kanssa.

Kypsän avokadon tunnistaa siitä, että pinta antaa sormella painaessa hieman periksi. Liiallinen pehmeys ja tummat täplät kuoren pinnalla kertovat puolestaan ylikypsyydestä. Kovat avokadot kypsyvät huoneenlämmössä paperipussissa varsin nopeasti. Kypsyminen nopeutuu kun lisää pussiin banaanin tai omenan. Ne erittävät etyleenikaasua, joka nopeuttaa kypsymistä.

Avokado ei kestä kuumennusta, joten se on parasta käyttää sellaisenaan kylmissä ruoissa tai lisukkeena. Se myös tummuu hapettumisen johdosta nopeasti huoneilmassa. Tummumista voi estää lisäämällä avokadon sekaan sitruuna- tai limemehua. Jos et käytä koko avokadoa samalla kertaa, lisää sitrusmehua myös hedelmän pintaan.

Tässä muutamia herkullisia avokado-ohjeita:

Avokado-tonnikalatahna

Avokado-perunasalaatti






Ei kommentteja :

Lähetä kommentti